anyatudja

Dr. Házné (újra)rendel

2016. december 28. 23:00 - Anyatudja

Rendelési idő

Amióta gyerekeim vannak az ősz beköszöntével ellenállhatatlan vágyat érzek arra, hogy fehér orvosi köpenyt öltsek magamra. Biztos a halogén miatt (Halloween). Ilyenkor mindenáron szerezni akarok egy igazi fonendoszkópot és / vagy egy ultrahang készüléket, továbbá egy orvosi diplomát. Vagy ha azt nem is, akkor legalább gyógyszerészit. 

246576_10151995556383306_1295960351_n_1350337727.jpg

Halogén: angolszász eredetű ünnep magyarosított változata

 

A vágy, hogy gyógyító maskarába bújjak csak szeptembertől májusig tart. Utána megszűnik. Hogy miért? Szeptemberben megbetegszünk (nem királyi többes), és ellenállunk minden gyógyító szándéknak és szernek egészen májusig. Ott rájövünk, hogy talán jobb egészségesnek lenni és akkor voila, meggyógyulunk. Ennyire egyszerű.

Megragadnám az alkalmat egy találós kérdésre: Mi a tavasz első jele? Kikerül a porszívó a gyerekszobából. Aki nem érti, szüljön gyereket! Vagy kérdezze meg gyerekes (nem gyermeteg) ismerősét!

556058_627256564090016_4158644287431184963_n.jpg

A helyes válasz a d)

Egyébként tényleg kellene valamilyen papír arról a tudásról, amit négy év alatt betegség témakörben elsajátítottam. Néha jó lenne lobogtatni a gyaur ismerősök előtt. Talán hatásosabb lenne, mint a "na ugye, megmondtam", vagy "tudtam / mondtam, hogy ez a baja". 

mother-because-i-said-so-2.jpg

 Más kontextus, de a lényeg ugyanaz: Anya megmondta, tehát az úgy van. 

Új páciensek

Regéltem már arról, hogy elkezdtük az óvodát. Több szempontból áldásos dolog ez. Például bővül a gyerek szókincse. Igaz nem az általam megfelelőnek tartott irányba. De bővül. Tanárként biztos túl magas a mércém. Vagy más a normám, vagy az érdeklődésem, mint egy óvodásnak. Ez rendjén is van. Azt is tudom, hogy életkori sajátosság a test anatómiája iránti érdeklődés, különösen nagy hangsúlyt fektetve az szaporodó szervekre (fütyi, punci). A különböző fiziológiás folyamatokat jelölő szavak hiper gyors elsajátítása (pisi, kaki, böfi, puki stb) is normális ebben a korban.

Mivel a gyermek már óvodás, tehát nem csecsemő, a korához illeszkedő nyelvhasználatot preferálja, melyet elsősorban a számára kedves kortársaktól sajátít el. Ennek fényében a fentebb leírt "kisbabás" szavak erősen az obszcén változatok felé tolódnak el (pisa, kaka, fing, segg), hála a nyelvhasználatra kevésbé ügyelő családból kikerült kis barátoknak. 

A nem kívánatos szavakon túl, sok új tagot üdvözölhettünk a különböző vírus törzsekből kéretlen ismerőseink körében a tanév kezdete óta. Nem szépítek a listán, úgy mutatom be a betegségeket, ahogy hívjuk őket. Ha már a fiam csúnyán beszél, minek disztingváljak?!

A felsorolás előtt még annyit mondanék, a legjobb, ha a beteg gyereket minden esetben látja gyerekorvos! Anyaként nehezen megállapítható a tüdőgyulladás, a középfülgyulladás, a kiszáradás és egyéb súlyosabb szövődmények, problémák. Nem ijesztgetés. És, ha beteg a gyerek a gugli NEM barátunk! Ne keressünk rá, hogy a leukémia tünetei, mert rögtön diagnosztizáljuk a gyereket vele. Tényleg ne!

No jöjjenek a kórságok a teljesség igénye nélkül.

 238349_8.jpg

Innen minden megtanulható - Egyszer volt, hol nem volt az emberi test

Konstans takonykór

Az állandóan folyó orr egy óvodásnál már nem tünet. Olyan, mint a váltócipő. Ha óvodás egy gyerek kell a benti cipő, hiszen mibe menne be a csoportba?! A folyó orr is ugyanilyen tartozék. Természetesen sok betegségnek az előjele, ezért érdemes figyelni a gyermekre. Mivel én egy summa cum laude-s paramami vagyok, az első tüsszentésnél otthon tartom a gyereket. Több oka is van: elsősorban a szimbiózis, másodsorban, hogy ne mondjanak el mindenféle rossz anyának, amiért széjjel fertőzöm a többi makk egészésges csoporttársat, harmadrészt, hogy a gyerek ne fertőződjön felül valami "nyalánksággal".

Kezelése:

A legjobb a megelőzés. Ha már lóg a gyerek orra akkor orr-toalett, azaz orrtisztítás (gyakori fújás/szívás, valamilyen orrcsepp). És hámosító krém a kidörzsölt nózira. Direkt nem írok konkrét gyógyszereket, vagy tanácsokat, abból a prózai okból, hogy nem vagyok orvos. Akit viszont (a mi gyerekorvosunkon kívül) bátran ajánlani merek: dr. Novák Hunor és dr. Király Balázs.

Novák Hunor náthával kapcsolatos írása itt érhető el. És ajánlanék még egy pénztárcabarát "tengeri-orrcsepp" receptet is tőle.

 

Kiirthatatlan köhögés

Ha az orrfolyás mellé köhögés is társul, akkor már nem annyira vicces a helyzet. Hörghurut, tüdőgyulladás, krupp, asztma, egyik sem kellemes, sőt inkább ijesztő. Hol a be- hol a kilégzés nehezített szemünk fényének. És nehezen enyhíthetők a tünetek. Nincsenek csodaszerek, súlyosabb esetben a kórházi megfigyelés sem nélkülözhető.

Kettes számú találós kérdés: Melyik napszakban köhög a legtöbbet egy beteg gyermek?Természetesen éjszaka, vagy alvás közben fuldokolnak a leginkább. Akkor dolgoznak a csillószőrök. Nem, nem csillámpónik. Minek kódolták beléjük az éjszakai műszakot?! Nem értem. Apropó, az megvan, hogy pár éve készítettek, mindenféle betegség okozójából, meg különböző sejtekből, élősködőkből plüssöket? Nincs? Itt a link. 

pluss-ebola.jpg

Hát nem cuki ez az ebola?!

Visszatérve a köhögésre, amikor megkezdődik Egyeske hörghurut szezonja felkerül a képzeletbeli falra a képzeletbeli táblázat a beadandó gyógyszerekről. Sajnos van, hogy a táblázat testet ölt, főleg akkor, ha a megszokott készítmények mellé mondjuk antibiotikumot is szedni kell. Kemény matekozás a megfelelő gyógyszeradagolás... Evés előtt, közben, után, egymáshoz képest hány órával... Brrr.

Ha a gyermek sokszor köhög egy-egy nátha után a jobb gyermekorvosok szoktak ajánlani egy pulmonológiai, és/vagy fül-orr-gégészeti kivizsgálást. A pontos diagnózis sokat segíthet a következő kórság megjelenésekor. Érdemes körülnézni továbbá a családban is, nincs-e hajlam valamilyen köhögéssel járó betegségre. Lehet ez is a gyakori köhögős kórságok eredője.

Kezelés:

A köhögés már nehezített pálya az orrtisztításhoz képest. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan köhög a gyermek. Száraz, hurutos, ugatós, zihálós (az utóbbi kettő alternatív zenei irányzatok sajátja is), más-más terápia, készítmény kell az enyhítésére - Köptető, köhögéscsillapító, hörgőtágító, mind köhögésre adható szerek. Hiába gyógyszer mindegyik, ha rossz esetben alkalmazzuk, csak ront a helyzeten. 

14963177_982186378554268_5214535733417414808_n.jpg

De miért Ábel? Szegény Egyeske...

Azt is érdemes nézni a köhögésre adott gyógyszereknél, hogy hogyan reagál rá a gyermek. Egyeske bizonyos köptetőkre majd' megfulladt. Jobban köhögött a beadás után mint előtte. Az egyik közkedvelt hörgőtágítóra allergiás volt, és sajnos nem pöttyös lett tőle, hanem tachycardia lépett fel nála. Sürgősen váltanunk kellett. Novák Hunor sincs elragadtatva ettől a készítménytől. Véleménye és javaslata itt olvasható. Király Balázs cikkét is érdemes elolvasni a témában. 

Természetesen itt is, mint sok esetben a kinek a pap, kinek a paplan örök érvényű elve uralkodik. Van akinek ez használ, van aki arra esküszik. Nem erőszak a disznótor. Nem kell gyógyszerezni, ha ellene vagyunk. Sok alternatív megoldás létezik. A gyerek azonban nem egér, vagy nyúl. Főleg nem kísérleti... Szvsz.

Mindenki kedvence fosós-hányós

 Az első alkalommal, amikor Egyeske kis barátja Cs. átjött hozzánk játszani, egy kimerítő trambulinozás végén ezzel a végszóval hagyta el a "színpadot": Bekakáltam! Kipucoltam a gyereket a termésből, lemosdattam, majd fénysebességgel haza transzportáltam. Az első dolog hazaérkezésem után az volt, hogy mindent, amihez Cs. hozzáérhetett, lefertőtlenítettem. A sikálás közben a Macska-jajban is elhangzott, szállóigévé nemesedett Humprey Bogart mondatot ismételgettem.

 A gyerek részéről biztosan...

Utóbb kiderült, hogy Cs. betegsége vaklárma volt. Valószínűleg a sok (100%-os) almalé hajthatta meg a gyereket. 

Viszont az nem volt téves riasztás, amikor egy napsütéses hétköznap, több ismeretlen telefonszámról majdnem egy időben volt 15 nem fogadott hívásom. Az óvodából próbáltak utolérni, mivel Egyeske végigrókázta az öltöző folyosóját.

Ez a típusú fosós-hányós vírus amellett, hogy kicsinálja az embert (kortól, nemtől függetlenül), hihetetlen virulens és imád bowlingozni. Tarol. Mindig. Több héten keresztül hol itt, hol ott ütötte fel a fejét a nagycsaládban. A hét előrehaladtával újabb és újabb családtagok estek ágynak (fajansznak, lavórnak). Kevesen büszkélkedhetnek a családban azzal, hogy megúszták. Apa és Ketteske holt versenyben befutók. Ők valahogy nem vettek részt a nem kívánt rituális öntisztításos folyamaton. Mindenki más igen. Ez a betegség hozta azt a tudást, hogy a hányás gőze is fertőz, és sokkal jobb, a hányás, mert így nem gyalulódnak le a bélbolyhok, meg a bélrendszer. Köszönjük!

Kezelés

Ha valakit elkap a hasmenős-hányós vírus mit kell csinálnia? Mondhatjuk kórusban: DIÉTA! Ropi, háztartási keksz, banán, kóla, tea, répa, krumpli, kompót stb. 

Novák doktor egy cikkében olvastam arról, hogy a diéta nem tesz jót ilyenkor, ugyanis nem tud kiürülni az, ami távozni akar. Ha keveset adunk enni, és akkor is inkább hasfogó ételeket, akkor lassabban ürül ki a vírus, tovább marad benn és iszonyat galibát tud csinálni (pl. gluténérzékenység, laktózérzékenység kialakulása).

Az én gyerekeim semmilyen módszerrel sem voltak rávehetők a diétázásra. Egyeske minden hányós vírusnál két pofára tömte a tejterméket és a főtt ételt. Majd visszatálalta ugyanolyan formában az anyatermészetnek. Majd újra enni kért. Újra kijött belőle. Ketteske meg a bátyját majmolja, tehát ő is joghurtot evett krémtúróval, meg paprikás krumplival. 

A folyadék pótlására mindig kínosan kell ügyelni. Gyerekeknél fokozott a kiszáradás veszélye. Már azt is megtanultam egy Heim Pálos trécselés során, hogy hűtő hideg tea kanalanként kb. 2-4 percenként adagolva a tuti. Sok kicsi sokra megy alapon. Ez a gyakorlatban úgy néz ki hütő kinyit, kanál elő, gyereknek bead, hűtőbe tea vissza, kanál elmos, hűtő kinyit, kanál elő... 

Az ásványi sók pótlására már rengeteg készítmény kapható. Kicsiknek, nagyoknak egyaránt beszerezhető, nem mondom, hogy nem kell értük kanosszát járni. Érdemes felhívni a célba vett patikákat.

Amikor beüt ez a típusú betegség sokkal inkább gondolom magam ornitológusnak, mint anyának. Bágyadt, kicsike fiókákat próbálok fecskendővel etetni-itatni. Sziszifusz...

big_0007669958.jpg

 

Mind a hasmenés, mind a hányás esetében lehet próbálkozni gyógyszerekkel, de sokszor sajnos keveset használnak. Nekünk legalábbis nem segítettek sokat az ajánlott pirulák. És egyébként is hasmenés mellé kúp?!  

 

Javaslat

 

Amire anyaként érdemes a különböző betegségeknél odafigyelni az az, hogy lehetőleg ne terjedjen tovább. Nagyjából behatárolható, hogy egy kór meddig fertőz. Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg az orvosunk. A mi felelősségünk, ha beteg a gyerek, ne vigyük gyerekek közé! Komolyan mondom hirtelen tudok hidegvérű Liam Neeson-ná válni, amikor ilyen mondatokat hallok, "tegnap egész nap hányt, de ma már jól van, ezért mertünk eljönni hozzátok". Barátom! Hogy a viharba lenne jól?! Tudom, ez is annyira nehéz kérés, mint amit az állatkertben sok helyen kiírnak... A láma nem szereti a pattogatott kukoricát. Ahogy én sem a betegségeket. Ha nem muszáj, nem kérnék belőle! Ahogy a láma se. Pont.

 

Szólj hozzá!
Címkék: betegség

A bejegyzés trackback címe:

https://anyatudja.blog.hu/api/trackback/id/tr8112064323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása